Antalya Kürtaj

Antalya Kürtaj Kliniği

Kürtaj kolay mıdır?

Kürtaj genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılmaktadır. Lokal anestezi uygulandığında rahim ağzının her iki yanına ilaç enjekte edilmektedir. Bu anestezi sadece rahim ağzı özel bujiler ile dikkat edilirken duyulan ağrıyı giderdiğinden, lokal anestezi ile yapılan işlemlerde acı hissedilebilir.

Bizim tercihimiz kürtajın genel anestezi ile yapılması yönündedir. Bu sayede hem hasta ağrı ve acı duymaz, hem de işlemden kaynaklanan komplikasyon riski en aza indirilmiş olur. Kürtaja karar vermeden önce sadece pozitif olan gebelik testine itibar edilmemeli, mutlaka ultrason ile gebeliğin varlığı ve rahim içinde yerleştiği  kesinleştirilmelidir. Kürtaj süresi ilk olarak muayene ile başlar. Bu aşamada kişi idrarını yaparak mesanesini boşalttıktan sonra iç çamaşırını çıkartıp muayene masasına yatar. İdeal olan kişinin bu aşamadan önce özel önlükler giymesi ve kendi kıyafetleri ile işlem odasına girmemesidir. Jinekolojik muayene masası özel bir masadır ve kişinin işlem için en uygun pozisyon olan lithotomi pozisyonunda, yani bacaklarını özel bölümlere yerleştirerek yatması sağlanır. Eğer genel anestezi uygulanacak ise hastaya bu aşamada ince bir katatrer yardımı ile damar yolu açılır ve anestezi uzmanı bir hekim tarafından ilaç verilmeye başlanır. Hasta birkaç saniye içinde uyumaya başlar. Önemli olan anestezinin kadın doğum hekimi ya da bir başkası tarafından değil bu konuda tecrübeli bir anestezi uzmanı tarafından verilmesidir.

Hasta uyuduktan sonra pozisyon verilir ve ilk önce rahmin durumunu ve büyüklüğünü değerlendirmek için jinekolojik muayene yapılması çok önemlidir. Rahmin özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı görünür hale getirilir. Vajina ve servisi antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı önlemler alınır. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve servinsin her iki yanına ilaç enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tene kulum ya da tek dişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Bu işlem hastaya ağrı verebilir. Tenekulum çekilerek rahmin düz bir hale gelmesi sağlanır. Buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır (dilatasyon). Bunun için mümkün olan en ince buji kullanılır. Bujiler çaplarının milimetre cinsinden büyüklüğüne göre numaralandırılır. Genelde 6 ya da 7 numara bujiye kadar dilate edilir. İşlem daha önce doğum yapmış olanlarda kolay olmakla birlikte, şahsi tecrübelerimize göre gebe kadınlarda rahim ağzı zaten 6 ila7 milimetre dilate olmuş olduğundan çoğu kadında dilatasyona gerek kalmamaktadır.

Dilatasyon işlemi tamamlandıktan sonra plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Bu kanüller meşrubat içmek için kullanılan pipetlere benzerler. Kanül yerleştirildikten sonra, ucu bu amaç için üretilmiş 60 santilitrelik, vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılarak negatif basınç oluşması sağlanır ve enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Bu işlem lokal anestezi altında hastaya oldukça rahatsızlık ve acı verir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir. Eğer içeride parça kalmasından şüphe edilir ise kesin küretler ile kavite iyice temizlenir. Eskiden kullanılan bu küretler günümüzde artık pek tercih kullanılmamaktadır. Hem rahim delinmesi hem de işlem sonrasında rahim iç zarlarının yapışmasına bağlı ileride gelişebilecek kısırlık ihtimali keskin küretler ile çok artmaktadır. 10 haftalıktan küçük gebeliklerin sonlandırılmasında keskin küretlere gerek yoktur. Eğer tıbbi bir neden ile ve hekimler kurulu kararı ile 10 haftadan büyük bir gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem daha büyük kanülleri vakum cihazlarına bağlayarak yapılır ve ardından keskin küretler ile parça kalıp kalmadığı kontrol edilmektedir. Biyopsi amaçlı yapılan kürtajlarda da en ince kanüller kullanılmaktadır. Ancak burada ince kesin küretlerin tercih edilmesi patolojik tanı açısından daha yararlı olabilir. Kavitede parça kalmadığından emin olunduktan sonra kanüller ya da küretler çıkartılır. Tene kulum yerinden alınır ve eğer çıktığı yerde kanama varsa baskı uygulanarak kanama durdurulur. Vajina tekrar antiseptik solüsyonlar ile iyice yıkanır. Ardından spekulum çıkartılır. İşlem lokal anestezi ile yapılmış ise hasta 5 ila10 dakika dinlendikten sonra hasta kalkabilir ve gidebilir. Genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma süresi genelde kullanılan ilaca bağlı olarak 5 ila 10 dakika kadar sürmektedir. Hasta 60 ila120 dakika kadar dinlendikten sonra rahatlıkla evine gidebilir. Eve giderken hiçbir kimse kişinin kürtaj olduğunu anlaması mümkün değildir. Dışarıdan fark edilebilecek herhangi bir belirti yoktur. Evine gönderilen hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltıcı ilaçlar verilmektedir. Hasta genelde 1 hafta sonra ultrason kontrolüne için tekrar çağrılır. 

Kürtaj sonrası 2 ila 3 gün kadar kanama olabilir. Ancak hiç kanama olmaması da anormal bir durum değildir ve inceleme gerekmez. Kanama olmamasına rağmen şiddetli ağrılar var ise inceleme gerekir.