Kürtaj Nedir?

Antalya Kürtaj

Antalya Kürtaj Kliniği

Kürtaj, hamile kişinin kendi özgür iradesi ile bu gebeliğe son vermesi durumudur. Bu gebeliğin sonlandırılması işlemi doktor kontrolünde yapılan tıbbi müdahale ile gerçekleştirilmektedir.

Bununla birlikte Kürtaj, yalnızca istemli olarak gebeliğin sona erdirilmesi işlemi değildir. Bunun yanı sıra düşük yapan kişilerin düşük yapıldıktan sonra kadının rahminde kalan bebeğin alınması durumu da bu müdahale alanının içerisine girmektedir. Kürtaj operasyonu eğer istemli bir şekilde yapılacaksa ülkemizde bunun yasal sınırı bulunmaktadır.  Özellikle Türkiye’de 10. Haftayı geçen gebeliklerde sağlık sorunları gibi durumlar dışında herhangi bir gebelik sonlandırma işlemi yapılmamaktadır. Ancak doktor tarafından verilen rapor sonucunda anne ve bebeğin hayatı riski bulunup yapılması gerekiyorsa da bu konuda herhangi bir hafta sınırlaması bulunmamaktadır.

Kadının rahim içerisinde bulunan ceninin farklı yöntemlerle alınması işlemine kürtaj denir. Aynı zamana da kürtaj ebeveynlerin istemediklerini gebeliğin sonlandırılması için yapılacağı gibi, istenilmesine rağmen sağlık olduğu halde gebeliğin sonlandırılması içinde yapılmaktadır.  Bebeğin anne karnında kalp atışının durması, gebelikte esnasında bebeğe zarar verecek ilaçların kullanımı ile birlikte yüksek miktarda radyasyon içinde bulunulması gibi durumların  bulunulması veyahut boş gebelik gibi embriyo oluşumunun hiç olmadığı durumlarda yâda gebeliğin devam etmesi durumunda annenin hayatını tehlikeye atacağı durumlarda da kürtaja başvurulmaktadır.

Çocuk aldırma dışında da kürtaj işleminin uygulanması anne rahminde kalınlaşma olan kişilerde, rahim kanseri tanısı koymak için biyopsi yapılması gerektiğinde kürtaj işlemesi uygulandığı gibi anormal olan vajinal kanama durumları ile gelen kişilerde kanamayı durdurabilmek ve doku tanısı konulması içinde kürtaj işlemine başvurulmaktadır. Kürtaj işlemi yapılırken önceden küret adı verilen sert metal aletlerle yapılmaktaydı. Bu kullanılan aletlerle rahim içi temizlenmek amacıyla kazınırdı, bakıldığı zaman kürtaj kelimesinin anlamı da kazımak anlamına gelmektedir. Fakat bu yöntemin uygulanması ile rahim aşırı kazınmadan kay akalı olarak iç duvarda zedelenme meydana gelir, bu durumda yapışma riski ve rahimin delinme riski daha fazla olduğu için şimdilerde bu yöntem uygulanmamaktadır. Günümüzde ise kürtaj için daha çok vakum aspirasyon yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu teknik küret yöntemine göre kadına çok daha az zarar verici bir yöntemdir.

Vakum aspirasyonla kürtaj tekniğinde tek kullanımlık steril kanüller ile rahim ağzından rahim içine girilerek ve negatif basınç sağlanması ile başlanan karmen adı verilen enjektör ile gebeliğe son verilir. Bu işlem uygulanırken annenin içerde doku kalmadığından emin olunana kadar (kliniğimizde ultrason) eşliğinde bu işlem tekrarlanır ve yaklaşık beş altı dakika sürer. Kürtaj işlemi uygulanırken gebeliğin kaç haftalık olduğu ile bağlantılı olarak kürtaj işlemi yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika arasında gerçekleşen bir işlemdir. Gebelik haftası arttıkça süre de pareler olarak uzamaktadır.

Sedasyon adı verilen anestezi ile kürtaj işlemi yapılan hastalarda ise genellikle hastaya verilen hafif dozdaki anestezi ve kürtaj sonrası dinlenme süresi göz önüne alınmalıdır. Genellikle bu tür anestezi ile kürtaj yapılan kişilerde işlem süresi aynıdır. Fakat işlemden sonra 15 ila 20 dakikalık bir istirahat süresinde kürtaj süresine dâhil edilmektedir. Kürtaj yapılırken kullanılacak olan tüm alet ve araçların steril ve temiz olması gerekmektedir.

Kürtaj kolay bir prosedür olarak görülebilir ancak kürtajın ne olursa olsun bir cerrahi işlem olduğu unutulmaması gerekir.  Kürtaj işlemi yapılmadan önce hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Vajina içerisine spekulum yerleştirilir ve vajina içerisi anti septik solüsyon ile temizlenme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin yapılmasının ardından hastanın isteği doğrultusunda lokal veya genel anestezi uygulanır. Genel anestezi uygulanması için anestezi uzmanı tarafından ameliyathanede hastaya kolundan serum veya damar aracılığı ile anestezi uygulanır. Hasta genel anestezi uygulandıktan sonra kürtaj işlem sırasında uykuda olur ve hiçbir şey hissetmez. İşlemden bittikten sonra hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5 ila 10 dakikayı bulur. Lokal anestezi uygulanması durumunda ise rahim ağzına iğne uygulanır. Sonrasında gebelik sona erdirilmesi için vakum yöntemi uygulanarak bebek alınır. Kürtaj işlemi tamamlanmasının ardından hastanın kendine gelmesi için 20 dakika dinlenmesi gerekmektedir. Sonrasında evine dönebilir ve sosyal hayatına sorunsuz devam edebilir.